HENKILÖKUVA

Asun nykyään Helsingissä ja Rovaniemellä, mutta olen syntyjäni kemiläinen. Ensimmäinen kotini, jossa kasvoin vanhempieni, isovanhempieni sekä Pontus-koiran turvallisessa hoivassa yhdessä minua pari vuotta nuoremman Jukka-veljeni kanssa, oli Kemin Syväkankaan Kansantiellä. Myöhemmin muutimme Kemin keskustaan, ja aloitin koulunkäyntini kaupungin keskuskoulussa.

Oikeastaan kaikki Kemin aikaisen elämäni keskeisimmät tapahtumapaikat löytyvät yhden kadun, Meripuistokadun, varrelta. Sillä sijaitsevat niin peruskouluni kuin Kemin lukiokin. Vuoden 1981 keväällä kävelin samalla kadulla sijaitsevaan Kemin kokoomuksen toimistoon ja liityin puolueen jäseneksi. Vuosina 1993-96 vaikutin jo saman kadun päässä olevassa Kemin kaupungintalossa kaupunginvaltuutettuna.

Oma merkityksensä elämänarvoilleni on ollut opiskeluvuosillani Oulussa sekä Irlannissa että Belgiassa vietetyillä vuosilla. Irlannissa Trinity Collegessa opiskellessani perehdyin ensimmäistä kertaa silloiseen Euroopan yhteisöön ja ymmärsin, mitä EY voi merkitä Suomen kaltaiselle pienelle ja syrjäiselle valtiolle. Belgiassa jatkoin EU:n toimintojen opiskelua työskentelemällä harjoittelijana komissiossa ja myöhemmin, Suomen EU-jäsenyyden toteuduttua, Euroopan parlamentissa kokoomuksen Eurooppa-puolue EPP:n ryhmässä.

Brysselissä työskennellessäni sain henkilökohtaisesti kokea, kuinka vaikeaa työnteko oli ennen Suomen EU-jäsenyyttä. Kaikki tiedot piti hankkia pyytämällä ja anelemalla kaikin mahdollisin keinoin. Jäsenyyden myötä kaikki kuitenkin muuttui. Muistan myös edelleen ensimmäisen työtehtäväni Suomen jäsenyyden tultua voimaan: esittää Suomen kanta Mongolian kamelinkasvatukseen!

Kesällä 1995 palasin takaisin Lappiin, ja sittemmin aloitin työt Lapin liiton maakuntasihteeriä. Siinä virassa minulla oli mahdollisuus toteuttaa EU:n rakennepoliittisia ohjelmia ja nähdä mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat käytännössä, kun olin Brysselissä tarkastellut näitä samoja ohjelmia enemmän yleisestä näkökulmasta. ---> jatkuu


Copyright © 2006... Jari Vilén